Χρειαζόμαστε πραγματικά μια πολυβιταμίνη κάθε μέρα;




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Εάν είστε από αυτούς που η λήψη μιας πολυβιταμίνης το πρωί έχει γίνει καθημερινή συνήθεια, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήταν καλύτερα να πίνουν ένα γεμάτο ποτήρι νερό και να παραλείπουν τη βιταμίνη", λέει ο Δρ. Pieter Cohen, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και παθολόγος στο Cambridge Health Alliance που είναι συνδεδεμένο με το Χάρβαρντ. "Εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων, θα έχετε την ικανοποίηση να μην υποκύψετε σε παραπλανητικά προγράμματα μάρκετινγκ" σημείωσε.

Η καθημερινή λήψη πολυβιταμίνη δεν παρέχει κανένα ουσιαστικό όφελος για την υγεία, όπως σημειώθηκε πρόσφατα από την Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF). Σε μια ανασκόπησή της, η οποία ανέλυσε 84 μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 700.000 άτομα, βρήκε ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, ούτε βοηθούν στην πρόληψη του πρόωρου θανάτου.

Ποιοι όμως τη χρειάζονται
Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις. Ιδιαίτερα περιοριστικές δίαιτες και γαστρεντερικές παθήσεις ή ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους που προκαλούν κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου μπορεί να συνιστάται μια πολυβιταμίνη ή μεμονωμένες βιταμίνες. Ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να είναι απαραίτητο όταν ένα άτομο δεν εκτίθεται επαρκώς στον ήλιο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ένα συμπλήρωμα σιδήρου εάν έχετε χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία).
Γιατί είναι δύσκολο να εγκαταλείψετε τη συνήθεια της καθημερινής πολυβιταμίνης;
Έρευνες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν βιταμίνες για να παραμείνουν υγιείς, να νιώθουν πιο ενεργητικοί ή να αποκτήσουν ψυχική ηρεμία, σύμφωνα με ένα άρθρο που συνόδευε την ανασκόπηση της USPSTF. Αυτές οι πεποιθήσεις πηγάζουν από μια ισχυρή αφήγηση σχετικά με τις υγιεινές και φυσικές βιταμίνες που χρονολογείται σχεδόν έναν αιώνα.

"Αυτή η αφήγηση απευθύνεται σε πολλές ομάδες του πληθυσμού μας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που είναι χορτοφάγοι και επίσης στους συντηρητικούς που είναι καχύποπτοι προς την επιστήμη και πιστεύουν ότι οι γιατροί δεν κάνουν καλό", λέει ο Δρ. Pieter Cohen.

Πηγή: Capital.gr