Γιατί είναι καλύτερο να κάνουμε γυμναστική το βράδυ




Είναι ένα ερώτημα που κρατάει χρόνια. Ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερη για να κάνουμε γυμναστική; Πότε είναι μεγαλύτερα τα οφέλη; Το πρωί μόλις ξυπνάμε ή πριν κοιμηθούμε;

Μια νέα μελέτη δίνει τη δική της εκδοχή. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ασκούνται τη νύχτα έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με όσους ασκούνται το πρωί. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παχύσαρκα άτομα που ασκούνταν μετά τις 6 το απόγευμα είχαν 61% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και 36% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με τα παχύσαρκα άτομα που δεν ασκούνταν καθόλου. Τα παχύσαρκα άτομα που ασκούνταν το πρωί είχαν περίπου το μισό όφελος - 33% και 17% αντίστοιχα.

"Η άσκηση δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που μπορούν να προγραμματίσουν τη δραστηριότητά τους σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας μπορεί να αντισταθμίσουν τους κινδύνους για την υγεία τους", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr Matthew Ahmadi από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ. Οι ερευνητές ανέλυσαν για οκτώ χρόνια τη ρουτίνα άσκησης και τα αποτελέσματα της σε σχεδόν 30.000 παχύσαρκα άτομα με μέση ηλικία τα 62 έτη. Στην αρχή της μελέτης, παρακολούθησαν τη σωματική δραστηριότητα για μια εβδομάδα χρησιμοποιώντας έναν 24ωρο fitness tracker.

Η σωματική δραστηριότητα περιελάβανε επίσης το περπάτημα και το καθάρισμα του σπιτιού.

Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το πότε είχαν το μεγαλύτερο μέρος της σωματικής δραστηριότητάς τους: πρωί, απόγευμα και βράδυ. Οι πρωινοί ασκούνταν από τις 6 το πρωί έως το μεσημέρι. Οι απογευματινοί ασκούνταν από το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα. Οι βραδινοί αθλητές ασκούνταν από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα. Μετά από οκτώ χρόνια, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα, φροντίζοντας να λάβουν υπόψη τις διαφορές στην ηλικία, το φύλο, τις συνήθειες καπνίσματος και τη διατροφή. Δεν περιλάμβαναν επίσης άτομα με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Όσοι ασκούνται το βράδυ είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα. Όσοι έκαναν γυμναστική το απόγευμα είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

"Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι ο χρόνος της σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό μέρος των συστάσεων για τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2", ο καθηγητής Emmaneul Stamatakis, συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Mackenzie Wearables Research Hub στο Charles Perkins Centre.

Γιατί όμως η βραδινή άσκηση έχει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα; Οι ερευνητές απαντούν πως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι συχνά υψηλότερα στο τέλος της ημέρας. Οι μύες θα το χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο, δίνοντας περισσότερη ενέργεια. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι η βραδινή άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.


Πηγή: Capital.gr