Εξέταση αίματος εντόπισε τον καρκίνο του παγκρέατος σε πρώιμο στάδιο




Μια ειδική εξέταση αίματος ανίχνευσε τον καρκίνο του παγκρέατος σε πρώιμο στάδιο και μάλιστα με ακρίβεια που φτάνει έως και 97%, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Η εξέταση ουσιαστικά ψάχνει για 8 μικρά σωματίδια RNA και 8 μεγαλύτερους δείκτες DNA που απελευθερώνουν ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος και που μαζί δημιουργούν μια "γενετική υπογραφή" της νόσου. Πρόκειται για μια ερευνητική υγρή βιοψία με βάση το εξώσωμα (υγρή βιοψία είναι μια μη επεμβατική μέθοδος ανάλυσης του καρκινικού DNA που απομονώνεται από το πλάσμα ασθενών με καρκίνο).

Τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος, αλλά και τα πολύ υψηλά ποσοστά ανίχνευσης, κρίνονται πολύ σημαντικά, δεδομένου πως ο συγκεκριμένος καρκίνος συχνά εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο. Ο παγκρεατικός καρκίνος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους καρκίνους. Σε μεγάλο ποσοστό αυτό συμβαίνει γιατί διαγιγνώσκεται όταν ήδη έχει κάνει μεταστάσεις, καθώς η νόσος μπορεί να περάσει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο.

Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος σε πρώιμο στάδιο είναι 44%, αλλά αυτό μειώνεται στο 3% εάν ο καρκίνος εντοπιστεί αφού εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος, σημείωσαν οι ερευνητές.

Επίσης, παρά την αύξηση εμφάνισης του καρκίνου του παγκρέατος, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου. Όμως, η έγκαιρη διάγνωση είναι καταλυτική για την πιο θετική έκβαση του καρκίνου του παγκρέατος. Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο και μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική αφαίρεση έχουν πολύ υψηλότερες πιθανότητες να επιβιώσουν 5 χρόνια και περισσότερα.

Οι ερευνητές που μελετούν την εξέταση αίματος είναι από το City of Hope Comprehensive Cancer Center. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Ajay Goel, "ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι μια από τις πιο θανατηφόρες κακοήθειες και η πλειονότητα των ασθενών διαγιγνώσκεται μόνο αφότου ο καρκίνος έχει ήδη κάνει μετάσταση".

Μια προηγούμενη δοκιμή αυτής της εξέτασης αίματος σε 95 ασθενείς από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία πέτυχε ποσοστό ανίχνευσης 98%. Η τελευταία δοκιμή περιλάμβανε 523 άτομα με καρκίνο του παγκρέατος και 461 υγιή άτομα από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Όταν οι ερευνητές συνδύασαν την εξέταση αίματος με την εξέταση για το δείκτη καρκίνου του παγκρέατος (CA 19-9), η ακρίβεια αυξήθηκε στο 97% των καρκίνων σταδίου 1 και 2 μεταξύ των συμμετεχόντων στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο (American Association for Cancer Research) και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Πηγή: Capital.gr