Μάθετε για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου


Τι είναι το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (ΣΑΒΘ); Πρόκειται για ένα τρομακτικό ζήτημα, που προκαλεί ιδιαίτερο άγχος στους περισσότερους γονείς. Στο κάτω-κάτω, υπάρχει κάτι πιο φοβερό από τον αναπάντεχο θάνατο ενός φαινομενικά υγιούς βρέφους; Το ΣΑΒΘ είναι ο αιφνίδιος και αναπάντεχος θάνατος ενός φαινομενικά υγιούς βρέφους κατά το 1ο έτος της ζωής, ο οποίος παραμένει ανεξήγητος ύστερα από εκτενή εξέταση. Τα περισσότερα περιστατικά παρατηρούνται κατά το 2ο-4ο μήνα, ενώ το 95% των περιστατικών λαμβάνει χώρα μέχρι τον 6ο μήνα. Πρόσφατα υπήρξε μείωση των κρουσμάτων από ΣΑΒΘ. Η ιατρική επιστήμη κατανοεί ολοένα και περισσότερα πράγματα σχετικά με το ΣΑΒΘ, αλλά αδυνατεί να καταλάβει τα ακριβή του αίτια. 


Τι μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη του ΣΑΒΘ;

Παρότι τα αίτιά του παραμένουν άγνωστα, οι σχετικές έρευνες έχουν αποκαλύψει ορισμένους παράγοντες επικινδυνότητας:
  • Τα βρέφη που κοιμούνται μπρούμυτα, κινδυνεύουν περισσότερο από αυτά που κοιμούνται στο πλάι ή ανάσκελα. Συνεπώς, τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα. Όταν τα μωρά ξυπνούν, πρέπει να περνούν κάποιο χρόνο μπρούμυτα, ώστε να αποφεύγεται η πλάτυνση του οπίσθιου τμήματος του κεφαλιού τους. Όταν τα μωρά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να ξαπλώνουν μόνα τους μπρούμυτα, πρέπει να τα ξαναβάζουμε σε ύπτια θέση προτού κοιμηθούν.
  • Ο κίνδυνος του ΣΑΒΘ αυξάνεται όταν το βρέφος κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς, ειδικά αν ο γονιός είναι καπνιστής ή καταναλώνει αλκοόλ ή ναρκωτικά, που μειώνουν την αίσθηση της υπευθυνότητας.
  • Αν η μητέρα είναι καπνίστρια ή παθητική καπνίστρια, ο κίνδυνος αυξάνεται.
  • Τα μωρά που ζεσταίνονται πολύ, κινδυνεύουν περισσότερο. Αν η θερμοκρασία του δωματίου είναι άνετη για εσάς, τότε μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι είναι άνετη και για το μωρό σας. Μην ντύνετε το μωρό με πολλά και βαριά ρούχα.
  • Ο θηλασμός προστατεύει από το ΣΑΒΘ.
  • Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στο μωρό, όπως τα μαλακά στρώματα και τα μαξιλάρια ή οι πιπίλες, πρέπει να αποφεύγονται. Αυτό ισχύει, επίσης, για ορισμένα παιχνίδια και για προϊόντα με πλαστικά περιτυλίγματα.
Τι γίνεται μετά; Σαν να μην έφτανε η τραυματική και τρομακτική εμπειρία της απώλειας του μωρού τους, οι γονείς πρέπει να περάσουν από άλλη μια εξουθενωτική διαδικασία. Γιατροί, ίσως ακόμα και αστυνομικοί, πρέπει να θέσουν ερωτήσεις σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απόφαση για αυτοψία δεν λαμβάνεται από τους γονείς, αλλά από τον προανακριτή. Αυτά είναι μερικά από τα πολλά βήματα που απαιτούνται, προκειμένου να γίνει η διάγνωση του ΣΑΒΘ.

Πρέπει να καταλάβετε ότι, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι γονείς δεν ευθύνονται με κανέναν τρόπο για το θάνατο του παιδιού τους. Μην ξεχνάτε ότι τα αίτια του ΣΑΒΘ είναι άγνωστα. Παρότι ο παιδίατρος μπορεί να είχε εξετάσει το μωρό πριν από λίγες ημέρες χωρίς να εντοπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα, δεν υπάρχουν κλινικές ενδείξεις για το ενδεχόμενο θανάτου από ΣΑΒΘ. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από ΣΑΒΘ.

Ειδικοί ψυχοθεραπευτές και ομάδες υποστήριξης μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να αντιμετωπίσουν τα οδυνηρά συναισθήματα. Οι γονείς που έχουν βιώσει μια τέτοια απώλεια, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυξάνεται ελαφρώς ο κίνδυνος θανάτου από ΣΑΒΘ για τα παιδιά που θα γεννηθούν στο μέλλον. Ευτυχώς, αυτό το ποσοστό δεν ξεπερνά το 1%. Οι περισσότεροι ειδήμονες πιστεύουν ότι το ΣΑΒΘ δεν είναι κληρονομικό.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
  • Τα υγιή βρέφη πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα.
  • Τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από ναρκωτικά και καπνό.
  • Μην ντύνετε τα παιδιά με πάρα πολλά ρούχα.
  • Αν είναι εφικτό, θηλάστε το μωρό.
  • Προτιμήστε ένα σκληρό στρώμα για το μωρό σας και φροντίστε να αποφεύγετε τα βαριά σκεπάσματα.