Πώς να κόψετε το μπιμπερό;



Πολλές μανούλες αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσουν να δίνουν στο μωρό τους το γάλα με το μπιμπερό και να περάσουν στο ποτηράκι. Η σωστή απάντηση, σε αντίθεση με την συνηθισμένη τακτική στη χώρα μας που θέλει τα παιδιά να χρησιμοποιούν μπιμπερό μέχρι τα 3 ή τα 4 τους χρόνια, είναι «όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά!».

Οι παιδίατροι συστήνουν στις μαμάδες να έχουν σταματήσει την χρήση του μπιμπερό πριν τα πρώτα γενέθλια του παιδιού τους, γιατί διαφορετικά όσο το καθυστερούν, τόσο περισσότερο το παιδί συνηθίζει και δυσκολεύεται να το κόψει. Επιπλέον η παρατεταμένη χρήση του μπιμπερό, ιδιαίτερα από παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών, μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα, ενώ αν το παιδί συνηθίζει να πίνει το γάλα του ξαπλωμένο και να αποκοιμιέται με το μπιμπερό, υπάρχει ο κίνδυνος να πάθει ωτίτιδες, καθώς το γάλα μπορεί να περάσει από τον φάρυγγα στην ευσταχιανή σάλπιγγα και από εκεί στο εσωτερικό του αυτιού.

Φυσικά η μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτηράκι δεν είναι για όλα τα παιδιά εύκολη υπόθεση και απαιτεί εκπαίδευση, προσπάθεια και υπομονή από την πλευρά των γονιών.
  • Ξεκινήστε αγοράζοντας τα ειδικά ποτηράκια, που έχουν στόμιο και δύο χερούλια, για να τα κρατάει το μικρό σας σταθερά.
  • Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, μπορείτε να δοκιμάσετε και τα ποτήρια με καλαμάκι.
  • Πηγαίνετε μαζί στα μαγαζιά και αφήστε το παιδί να διαλέξει ποιο ποτηράκι θέλει, π.χ. με τον αγαπημένο του ήρωα.
  • Πρώτα χρησιμοποιήστε το ποτήρι για να πιει νερό ή χυμό και στη συνέχεια περάστε στο γάλα.
  • Αποσυνδέστε το μπιμπερό από τον ύπνο και προσπαθήστε να μην του δίνετε το βραδινό του γάλα στο κρεβάτι, αλλά λίγη ώρα πριν κοιμηθεί.
  • Μην μαλώνετε το παιδί όταν λερώνεται, αλλά αντίθετα πρέπει να είστε προετοιμασμένη ότι στην αρχή και θα βραχεί και θα του πέσει το ποτηράκι κάτω κλπ.
  • Μην αγχώνεστε αν δεν πίνει όλο το γάλα του. Τα περισσότερα παιδιά κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης μειώνουν την ποσότητα γάλακτος που έπιναν, αλλά σταδιακά επανέρχονται.
  • Μην ξεχνάτε να του υπενθυμίζετε πόσο έχει μεγαλώσει και φυσικά να το επιβραβεύετε κάθε φορά που τα καταφέρνει.

Τέλος, να θυμάστε ότι είναι πολύ σημαντικό από την στιγμή που θα ξεκινήσετε την προσπάθεια, να μην έχετε πισωγυρίσματα, δηλαδή να μην υποχωρήσετε στην γκρίνια του παιδιού, δίνοντας του ξανά το μπιμπερό.