Οι καλοί τρόποι από το τραπέζι φαίνονται!


Μια από τις πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη ή μη καλών τρόπων σε κάποιον άνθρωπο είναι στη διάρκεια ενός γεύματος. Αρχής γενομένης από το οικογενειακό τραπέζι, το παιδί πρέπει να μάθει πώς πρέπει να φέρεται πριν και κατά τη διάρκεια αυτού:

  • Εισάγετε στη νοοτροπία του παιδιού σας το υποχρεωτικό πλύσιμο χεριών πριν καθίσει στο τραπέζι για φαγητό. Δώστε του να καταλάβει πως, ακόμα κι αν δε βγήκε εκτός σπιτιού ή τα έπλυνε μια ώρα πριν το φαγητό και πάλι τα χεράκια του είναι λερωμένα, οπότε πρέπει να το κάνει πάλι.
  • Όσο και βαρετή να του φαίνεται αυτή η διαδικασία, είναι σημαντικό να μην υποχωρήσετε μπροστά στις γκρίνιες του. Αρκούν ελάχιστες υποχωρήσεις για να σας δημιουργήσουν συχνά προβλήματα σε αυτό το σκέλος.
  • Παροτρύνετε το παιδί να πλένει τα χέρια του συνεχώς, μέχρις ότου αντιληφθείτε ότι πλέον το έχει εντάξει από μόνο του στην καθημερινή ρουτίνα.
  • Για λόγους αισθητικούς αλλά και πρακτικούς, πείτε στο μικρό σας να τρώει με κλειστό το στόμα και να μη μιλάει παράλληλα.
  • Από τη στιγμή που είναι σε μια ηλικία που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πιρούνι, μην αφήνετε το παιδί να τρώει με τα χέρια απλά και μόνο επειδή το βολεύει. Αν το φαγητό χρειάζεται και μαχαίρι, φροντίστε να το τεμαχίσετε εσείς σε μικρές μερίδες.
  • Μην επιτρέπετε στο παιδί να φεύγει από το τραπέζι αμέσως όταν τελειώνει το φαγητό του. Είναι μια από τις πιο ιερές εκφάνσεις της οικογενειακής ζωής και πρέπει να δίνετε σημασία στο παιδί για να μείνει μαζί σας όσο γίνεται περισσότερο.