Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι χρήσιμο να ακολουθήσετε μία ισορροπημένη διατροφή, επιλέγοντας κυρίως τροφές που περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, σίδηρο και ασβέστιο.
Στη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον τρία κύρια γεύματα και δύο μικρότερα ενδιάμεσα γεύματα για να καλύπτετε τις δικές σας ανάγκες αλλά και του εμβρύου.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές που καλό θα είναι να αποφεύγονται γιατί μπορεί να περιέχουν βακτήρια ή τοξίνες, που είναι επικίνδυνα για το έμβρυο:
- Ωμά ή μισοψημένα κρέατα και πουλερικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας.
- Ωμά αβγά, ή οτιδήποτε μπορεί να περιέχει ωμό αβγό π.χ. τιραμισού, σπιτική μαγιονέζα κλπ, γιατί μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα.
- Σκουμπρί, ξιφίας και άλλα μεγάλα ψάρια κυρίως εισαγωγής, γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόσληψης υδραργύρου. Ο υδράργυρος σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
- Ωμά οστρακοειδή, γιατί μπορεί να περιέχουν βακτήρια και ιούς που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.
- Συκώτι και πατέ , γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη A, η οποία μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση στο έμβρυο.
- Άπλυτα λαχανικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος τοξοπλάσμωσης.
- Σούσι και ωμά ψάρια, γιατί υπάρχει κίνδυνος λιστερίωσης
- Μη παστεριωμένο γάλα και τα λεγόμενα μαλακά τυριά όπως καμαμπέρ, ροκφόρ και μπρι, γιατί περιέχουν λιστέρια.
- Αλκοόλ, γιατί τα οινοπνευματώδη ποτά εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
- Καφές και γενικά ό,τι περιέχει καφεΐνη, γιατί η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού.
Αν ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας, όλα θα πάνε καλά για σας και για το μωράκι σας!