Είναι δύσκολη του αποχωρισμού η ώρα!

Είναι γνωστή η αξία της φιλίας για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Δεν είναι λοιπόν ό,τι καλύτερο για εκείνα αν χρειαστεί να τους αποχωριστούν εξαιτίας μιας μετακόμισης. Πώς μπορείτε όμως να τα βοηθήσετε να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη νέα πραγματικότητα;

  • Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρώτο και πιο απλό που έχετε να κάνετε είναι η διοργάνωση μιας μικρής γιορτής, λίγες μέρες πριν αναχωρήσει ο φίλος του παιδιού σας. Το σίγουρο είναι ότι αυτές τις στιγμές που θα ζήσουν θα τους μείνουν αξέχαστες!

  • Σε καμία περίπτωση μην πάρετε θέση αναφορικά με την επιλογή που θα κάνει το παιδί σας την επομένη του αποχωρισμού από το φίλο του. Θα πρέπει να είναι καθαρά δική του επιλογή αν θα κρατήσει επαφές ή θα πάρει τη δύσκολη απόφαση να τον ξεχάσει και να επιδιώξει να δημιουργήσει νέες φιλίες.

  • Αν αποφασίσει να κρατήσει ζωντανή τη φιλία τους, έστω και από απόσταση, λειτουργήστε υποβοηθητικά. Όποτε το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις σας και γενικά είναι εφικτό, πάρτε το παιδί σας και πηγαίνετε επίσκεψη στο νέο σπίτι του φίλου του. Συνεννοηθείτε επίσης με την άλλη μανούλα να κάνουν κι εκείνοι το ίδιο, προκειμένου να δώσουν χαρά στα παιδιά τους.

  • Αν η απόσταση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει ανταλλαγή επισκέψεων, υπάρχει η λύση του τηλεφώνου. Από την άλλη, όσο βολικό κι αν είναι, μην επιτρέπετε στο παιδί να στέλνει sms από το κινητό σας ή να επικοινωνεί με το φίλο του μέσω pc.

  • Δείξτε στο παιδί ότι θα είσαστε πάντα δίπλα του να το στηρίζετε όταν το παίρνει από κάτω, ότι μπορεί να μοιράζεται μαζί σας τους προβληματισμούς του περί του θέματος και ποτέ μην το κατακρίνετε για το πώς νιώθει. Να έχετε πάντα στο νου σας ότι ο αποχωρισμός ενός φίλου είναι πολύ σημαντικό γεγονός για το μικρό σας!