Ξένο σώμα στο μάτι του παιδιού


Στο μάτι του παιδιού σας μπορεί να μπουν διάφορα αντικείμενα, διαφόρων σχημάτων και μεγεθών. Συνήθως, είναι μικρά αλλά ερεθιστικά σώματα. Τα συνηθέστερα ξένα σώματα είναι η σκόνη, οι ρύποι, η άμμος και τα καλλυντικά. Ενίοτε, χημικές ουσίες μπορεί να διεισδύσουν κάτω από το βλέφαρο, ερεθίζοντας το μάτι ή προκαλώντας μόνιμη βλάβη.

Πώς εκδηλώνεται η είσοδος ξένων σωμάτων στο μάτι;

Συνήθως υπάρχει αιφνίδια δυσφορία ή πόνος. Το παιδί παραπονιέται: «Κάτι μπήκε στο μάτι μου». Συχνά, το αντικείμενο εγκλωβίζεται κάτω από το βλέφαρο, προκαλώντας έντονη δυσφορία όταν το παιδί κινεί το μάτι. Το παιδί μπορεί να ανοιγοκλείνει τα μάτια του με μεγάλη συχνότητα και να δυσκολεύεται να τα κρατήσει ανοιχτά.

Το μάτι θα δακρύζει και ο σκληρός χιτώνας του (το λευκό τμήμα) θα είναι ερυθρό. Σε πολλές περιπτώσεις, το ξένο σώμα είναι ορατό, είτε όταν κοιτάτε απευθείας στο μάτι είτε όταν ανασηκώνετε το βλέφαρο.

Τι πρέπει να κάνω αν μπει ξένο σώμα στο μάτι του παιδιού μου;

Τα μικρά αντικείμενα αποβάλλονται με τα δάκρυα ή απομακρύνονται αν ξεπλύνετε το μάτι με νερό. Αν τα συμπτώματα του παιδιού επιμένουν ή αν το αντικείμενο δεν αποβληθεί, πρέπει να πάτε το παιδί στο γιατρό ή στη μονάδα επειγόντων περιστατικών. Πολλά ξένα σώματα απομακρύνονται με πλύσεις με αλατούχο διάλυμα ή με ένα απαλό «σκούπισμα» με μια μπατονέτα για τα αυτιά.

Μια σταγόνα τοπικού αναισθητικού στο μάτι διευκολύνει την απομάκρυνση του ξένου σώματος. Αν κριθεί αναγκαίο, ο γιατρός θα βάλει στο μάτι του παιδιού μια σταγόνα ενός διαλύματος που περιέχει φλουορεσκεΐνη και θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό φως για να δει αν υπάρχουν εκδορές.

Ενδέχεται να απαιτηθεί χρήση τοπικών αντιβιοτικών σταγόνων και αλοιφών, ώστε να αποτραπεί η μόλυνση. Αν το πρόβλημα οφείλεται σε υγρό χημικό, πρώτα πρέπει να ξεπλύνετε το μάτι με νερό για μερικά λεπτά κι έπειτα να πάτε το παιδί στη μονάδα επειγόντων περιστατικών.