Νέα μελέτη συνδέει τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Μια νέα μελέτη που διήρκησε τριάντα χρόνια διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 115.000 ανθρώπων, συμπεραίνοντας ότι οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με τα τρόφιμα που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, όμως το κρέας, τα πουλερικά και τα προϊόντα θαλασσινών "έτοιμα προς κατανάλωση" είχαν μεγαλύτερη συσχέτιση.

"Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι συνήθως χαμηλής διατροφικής ποιότητας αλλά έχουν πολλές θερμίδες, έχουν κυριαρχήσει και η κατανάλωσή τους αυξάνεται σημαντικά στις χώρες μεσαίου εισοδήματος", ανέφερε η μελέτη.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο, κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πολύ λίγες φυτικές ίνες. Μπορεί επίσης να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες που προστίθενται κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου, κατάθλιψης, αλλά και καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη παρακολούθησε άτομα από το 1986 έως το 2018. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 4% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Τα αναψυκτικά, το παγωτό και τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρωινού είχαν υψηλή σχέση με τη θνησιμότητα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mingyang Song ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστούν περισσότερα δεδομένα, όπως οι επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τα πρόσθετα τροφίμων, οι γαλακτωματοποιητές ή τα ενισχυτικά γεύσης. "Αν οι άνθρωποι ακολουθούν μια γενικά υγιεινή διατροφή, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να φοβούνται", είπε στο CNN. "Το συνολικό διατροφικό πρότυπο εξακολουθεί να είναι ο κυρίαρχος παράγοντας που καθορίζει την υγεία μας", πρόσθεσε.

Το Song συνιστά να επιλέγουμε τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα πρόσθετων και να προσέχουμε τα θρεπτικά συστατικά των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.

Πρόσφατη έρευνα είχε δείξει επίσης πως τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται άμεσα με 32 βλαβερές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, επιβαρυμένης ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με:

- 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο,

- 48% έως 53% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους και κοινών ψυχικών διαταραχών,

- 22% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης,

- 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και

- 12% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων συσκευασμένων αρτοσκευασμάτων και σνακ, ανθρακούχων ποτών, δημητριακών με ζάχαρη και έτοιμα προς κατανάλωση ή έτοιμα γεύματα, υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συχνά περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, γεύσεις και άλλα πρόσθετα. Αυτά τα προϊόντα τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή/και αλάτι, αλλά είναι χαμηλά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Πηγή: Capital.gr