Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ιλαρά

Τι είναι η ιλαρά;

Η ιλαρά οφείλεται σε έναν ιό που μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσηση. Η λοίμωξη έχει υψηλή μεταδοτικότητα και εξαπλώνεται τάχιστα με το φτέρνισμα και το βήχα. Πάνω από το 90% των ατόμων που δεν έχουν ήδη περάσει ιλαρά και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα προσβληθούν από τον ιό αν έρθουν σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Όταν εισπνευστούν τα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό, μολύνονται τα κύτταρα που επικαλύπτουν τη μύτη και το λάρυγγα.

Ύστερα από λίγες ημέρες, ο ιός εισέρχεται στο αίμα και σε όλο το σώμα. Τελικά, ο ιός προσβάλλει τα μάτια, το δέρμα, την αναπνευστική οδό και τους λεμφαδένες, παράγοντας συμπτώματα σε αυτές τις περιοχές, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί και στον εγκέφαλο. Η περίοδος επώασης διαρκεί 10-12 ημέρες.


Πώς εκδηλώνεται η ιλαρά;

Η ιλαρά αρχίζει με υψηλό πυρετό, ρινική καταρροή, έντονο βήχα, ερυθρότητα στα μάτια και φωτοφοβία (τα μάτια δεν αντέχουν το έντονο φως). Ύστερα από λίγες ημέρες, εμφανίζεται ένα εξάνθημα έντονου ερυθρού χρώματος στο πρόσωπο, το θώρακα, τα χέρια και τα πόδια. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδες και πνευμονία. Πρέπει να σημειωθεί ότι 1 στα 1.000 παιδιά εμφανίζει εγκεφαλίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώφωση, νοητική υστέρηση ή ακόμα και θάνατο.

Η ιλαρά συχνά προκαλεί επιπλοκές, επειδή ο ιός διαταράσσει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τη νόσηση.


Πώς αντιμετωπίζεται η ιλαρά;

Η θεραπεία είναι υποστηρικτική. Ο πυρετός και η δυσφορία αντιμετωπίζονται με ιβουπροφένη ή ακεταμινοφαίνη.

Τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά και δεν πρέπει να χορηγούνται με το σκεπτικό της πρόληψης τυχόν βακτηριακών επιπλοκών. Υπάρχει ένα αντιικό φάρμακο για την καταπολέμηση της ιλαράς, το οποίο χορηγείται μόνο σε βαριά άρρωστα παιδιά που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Έχει αποδειχθεί ότι οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α μειώνουν το ποσοστό θνησιμότητας στις υπανάπτυκτες χώρες. Στα βαριά άρρωστα παιδιά μπορεί να χορηγηθεί ανοσοσφαιρίνη, η οποία αποτελείται από συμπυκνωμένα αντισώματα και προέρχεται από δότες.